Danas postoje deseci znanstvenih studija koje pokazuju učinke rasvjete na ljudski bioritam. Kako bismo povećali svoje psihofizičko blagostanje, umjetna svjetlost trebala bi se mijenjati na dinamičan način baš poput prirodnog svjetla. Međutim, malo ljudi zna da je dizajniranje rasvjetne sheme koja ne narušava biološke ritmove još važnije za djecu. Studija iz 2018. Američkog fiziološkog društva pokazala je da svjetlost može negativno utjecati na kvalitetu sna djece u dobi od 3 do 5 godina.

Naime, pokazalo se da previše intenzivne svjetlosti zaustavlja proizvodnju melatonina (hormona koji čini da zaspimo). Dječji vrtić je mjesto gdje svjetlost kojoj su djeca izložena zahtijeva posebnu pažnju. Rasvjeta također treba biti pravilno dizajnirana kako bi se osigurala i dobrobit u školama.

 

Ovo su bili osnovni ciljevi koje je OLEV-ov tim u suradnji sa arhitektima realizirao na projektu rasvjete prvog dječjeg vrtića – centra za umjetnost i glazbu u Italiji. Ovaj vrtić nudi djeci od 3 do 6 godina inovativni obrazovni program temeljen na glazbi i raznim umjetnostima.

Zahtjevi za osvjetljenje bili su različiti. Bilo je potrebno osvjetliti zajedničke prostore, glazbene učionice, urede i mnoge druge prateće prostore.

 

Rasvjeta je osmišljena tako da djeci nudi najbolji mogući vizualni komfor tijekom svih aktivnosti koje se provode u vrtiću. Na taj način moguće je izbjeći negativne učinke koje pogrešna svjetlost može imati u životnoj fazi u kojoj je tijelo najranjivije.  Zahvaljujući svjetlosti, pretvorili smo okoliš u razigran i senzorni doživljaj koji će ostaviti djeci vječne uspomene na njihovo djetinjstvo. Centar nudi inovativni edukativni program temeljen na glazbi i izražajnoj umjetnosti. Shema rasvjete osmišljena je kako bi potaknula djecu da se izraze i putuju svojom maštom. Na primjer, za osvjetljavanje zajedničkih prostora stvorene su jedinstvene ovjesne svjetiljke. Ova rasvjetna tijela širokim kružnim oblikom podsjećaju djecu na velike leteće tanjure.

 

Za tematske prostore u kojima se djeca okupljaju i učionice s glazbenim instrumentima odabrana je  tehnička linearna, ali udobna rasvjeta. Ona otvara prostor i potiče senzoriku, a djeca mogu jasno vidjeti instrumente i sve njihove detalje.

 

Sve korištene proizvode možete pogledati na sljedećem linku https://www.olevlight.com/en/projects/1-centro-per-linfanzia-artistico-musicale-ditalia-fondazione-luigi-bon-ud/ a iste te Olev proizvode možete nabaviti i kod nas.